Deser Ananasowy z Ciasteczkami
Czasem są dni kiedy nie mam pod ręką świeżych owoców, wtedy sytuacje ratują owoce w puszce.
A że ja tego zawsze mam w domu dużo, tak dziś na tapecie mega pyszny deser z ananasem, ze śmietaną, mascarpone i pysznymi ciastkami maszynkowymi.
Przepis na 6 kieliszków (na wino)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ANANASOWĄ:
1 puszka ananasa w plastrach (825g z zalewą)
2 płaskie łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:
200g śmietany 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
7 ciastek maszynkowych firmy BRZEŚĆ
WYKONANIE:
1. Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę podgrzewamy do chwili aż będzie gorąca, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. 2 plastry ananasa zostawiamy do udekorowania góry, resztę tniemy na mniejsze kawałki, dzielimy po równo, układamy na spód kieliszków. Zalewamy zimną zalewą ananasową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z mascarpone, dodajemy cukier puder.
4. Do wyciskania śmietany możemy użyć rękawa cukierniczego, albo nakładać za pomocą łyżki.
Najpierw nakładamy cienką warstwę kremu, następnie rozdrobnione ciastka maszynkowe, przykrywamy pozostałą warstwą kremu. Wierzch dekorujemy kawałkami ciastek i ananasa.
Nie przepadam za ananasem, ale deser chyba zmienił moje gusta, w nim ananas mi smakuje!
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń