Chleb Pszenno - Kukurydziany
Jeśli lubicie próbować nowych smaków, polecam chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej, który całkowicie zmienia posmak chleba, jest miękki i bardzo dobry.
PRZEPIS NA 2 CHLEBY 30cm x 12cm
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
40g świeżych drożdży
500g ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
100g mąki pszennej
DODATKOWO:
100g mąki kukurydzianej
650g mąki tortowej
100 ml oleju
WYKONANIE:
1. Łączymy składniki na rozczyn, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
2. W misce umieszczamy mąkę kukurydzianą, tortową, olej i rozczyn, dobrze wyrabiamy, odstawiamy na około 30 minut w misce pod przykryciem.
3. Gdy ciasto podrośnie delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, układamy w 2 keksówkach wysmarowanych tłuszczem. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia około 80minut.
4. Wyrośnięte chleby delikatnie zwilżamy wodą, pieczemy w temperaturze 200* około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz