Ciasto Drożdżowe Ze Śliwkami
Ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się do kawy, jak i na śniadanie z dodatkiem masełka.
Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo jest wykonany z dodatkiem suszonych drożdży, które prawie zawsze mamy w domu.
Przepis na formę : 34cm x 24cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki pszennej Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
8g drożdży suchych
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki cukru
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
100g mąki pszennej Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
50g cukru pudru
60g masła
DODATKOWO:
Śliwki (u mnie mrożone, rozmrażam je na sitku by odciekły możemy użyć także świeżych)
WYKONANIE:
1. W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mleko, jajka, cukier, sól wyrabiamy do połączenia składników, po chwili dodajemy po kawałku masła, całość bardzo dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczka, odstawiamy na około godzinę do podrośnięcia.
2. Między czasie mieszamy składniki na kruszonkę, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wstawiamy na chwile do lodówki.
3. Gdy ciasto podrośnie wykładamy je z miski, delikatnie przerabiamy na stolnicy, przekładamy do blaszki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut, po tym czasie układamy śliwki i ponownie odstawiamy na około 15 minut.
4. Po wyrośnięciu posypujemy kruszonką, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180* około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz