Jagodowa Panna Cotta ze Śmietaną
Panna cotta jest to deser który chyba każdy zna, można go zrobić o różnym smaku, u mnie dzisiaj smak jagodowy :) z dodatkiem śmietany:)
SKŁADNIKI NA MASĘ JAGODOWĄ:
230g jagód (na dolną masę)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
12g żelatyny
odrobina zimnej wody
250g mleka
250g śmietany 30%
8g cukru waniliowego
1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA ŚMIETANĘ:
100g śmietany 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
30g jagód (do ozdoby na wierzch)
WYKONANIE:
1.Na patelni umieszczamy jagody, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, ściągamy z ognia gdy cukier się rozpuści. Następnie, jagody przecieramy przez sito.
2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, pozostawiany na chwilę by spęczniała.
3. Mleko i śmietanę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, ściągamy z gazu dodajemy żelatynę, ciągle mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z jagód, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Rozlewamy do szklanek czy pucharków (u mnie do 4), wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną 30%, pod koniec dodajemy cukier puder. Przygotowaną śmietanę kładziemy na masie jagodowej, polecam za pomocą szprycy. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz