Ciasto Oreo - Nowy Smak
Wszyscy robią ciasto oreo ale wersje standardową, ja stwierdziłam że muszę coś pokombinować.
I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie.
Przepis na formę : 24cm
SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ:
30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden)
60g roztopionego masła
MASA OREO:
500ml mleka
350ml śmietany 30%
4-5 kropli aromatu cytrynowego
25g żelatyny
115g mleka(do żelatyny)
DEKORACJA:
250g mascarpone
100g śmietany 30%
około 1/2 łyżki cukru pudru
kilka ciastek oreo
WYKONANIE:
1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem.
2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki.
3. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy na kilka minut.
4. W rondelku umieszczamy mleko (500ml) aromat oraz środek z ciastek, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy całkowicie wystudzone mleko czekoladowe, Pod koniec dodajemy żelatynę (rozpuszczoną nad parą wodną).
6. Przygotowana masa przez chwile jest rzadka, dlatego chwile czekam aż będzie gęstnieć i dopiero wylewam ją do formy, następnie odstawiam w tortownicy do całkowitego zesztywnienia, najlepiej na całą noc, później posypuje drugą połową pokruszonych ciastek.
7. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną, dodajemy cukier puder, ozdabiamy wierzch (najlepiej rękawem cukierniczym) na koniec układamy ciasteczka na śmietanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz