Chleb Pszenno - Razowy
Tym razem na bloga wkracza chlebek pszenno - razowy, jeden z moich ulubionych, i dlatego bardzo często go robię. :)
Przepis na 2 foremki : 30cmx12cm
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
400ml letniej wody
200ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
100g mąki pszennej
25g drożdży
SKŁADNIKI NA CHLEBEK:
500g mąki pszennej
360g mąki razowej
4 łyżki oleju
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego (całego)
WYKONANIE:
1. W wodzie i mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier,sól i mąkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. (ja używam pojemników z pokrywką tupperware, bez nich może być chwile dłużej).
2. W misce umieszczamy wszystkie składniki na chlebek, oraz rozczyn, całość dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy w misce pod ściereczką na około 15 minut.
3. Ciasto dzielimy na 2 części, delikatnie przerabiamy, umieszczamy w foremce wysmarowanej masłem, możemy na spód posypać otręby( ja posypałam na spód, i po wyrośnięciu na chlebek) odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 200* około 45minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz