Ciasto Serowo - Makowe
Ciasto nie wymaga wiele czasu jeśli chodzi o przygotowanie, trochę więcej czasu spędza w piekarniku.
Dla ułatwienia, gotowa masa makowa, z firmy helio.
Przepis na formę: 36cm x 25cm
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
210g mąki
100g masła
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany 18%
1 żółtko
50g cukru pudru
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1200g sera twarogowego trzy razy mielonego
190g cukru
4 jajka
cukier waniliowy
45g mąki ziemniaczanej
5 łyżek śmietany 18%
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
850g masy makowej firmy HELIO
aromat migdałowy
4 żółtka
5 białek
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
Wkładamy je do lodówki na około 50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto zacznie się rumienić.
2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce, wyrabiamy na jednolitą masę, dość długo. (do czasu aż masa serowa nam trochę zgęstnieje)
3. Mak z puszki umieszczamy w misce, dodajemy żółtka i aromat, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno w drugiej misce. Stopniowo ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
4. Na podpieczone ciasto kruche na przemian nakładamy kleksy z masy serowej i makowej.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170* około 70minut. Po wystudzeniu możemy udekorować wierzch np. polewą czekoladową, ja pozostawiłam bez niczego.
Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie.... :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera z wiaderka? ;)
OdpowiedzUsuńTak, wtedy już jest zmielone gotowe do użycia <3
UsuńCiasto wyszło rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPuszyste, wilgotne -pycha.