Tiramisu bez alkoholu
Tak mnie naszło na deser... patrze jest pałeczka ptysiowa.... więc działamy... i jest Tiramisu :)
SKŁADNIKI:
250g serka mascarpone
słomka ptysiowa firmy BRZEŚĆ
2 jajka
5 łyżeczek cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1/3 szkl zaparzonej mocnej kawy
kakao do posypywania
WYKONANIE:
1. Cukier trzcinowy i waniliowy mieszamy razem, dzielimy na pół.
2. Białka oddzielamy od żółtek.
3. Białka ubijamy na sztywno z połową cukrów.
4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach.
5. Ubite białka delikatnie dodajemy do żółtek. Całość mieszamy na jednolitą konsystencje.
6. W pucharkach układamy na przemian : pałeczka ptysiowa namoczona w kawie-krem-kakao i tak do samej góry.
7. Przygotowany deser schładzamy w lodówce około 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz