Fasolka Po Bretońsku
SKŁADNIKI:
400g fasoli białej
170g kiełbasy toruńskiej
160g kiełbasy wiejskiej
180g boczku
1,5 l wody
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego
5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego
3-4 ziela angielskie
liść laurowy
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
2. Następnego dnia odcedzić wodę, wlać 1,5l świeżej wody. Dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około godziny.
3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając.
4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć.
5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min.
6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sos, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości.
ale dawno jej nie jadłam!
OdpowiedzUsuń