Ciasto Truskawkowe ze Śmietaną
Sezon na truskawki uważam za otwarty :)
Uwielbiam desery z truskawkami... więc takie ciasta są strzałem w dziesiątkę.
CIASTO NA FORMĘ : 24cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
500ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
około 600g truskawek
beziki do dekoracji firmy BRZEŚĆ (od niedawna nowość na rynku)
WYKONANIE:
1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao.
2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą.
4. Układamy truskawki, wylewamy masę śmietanową, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po zastygnięciu dekorujemy truskawkami i mini bezikami z firmy BRZEŚĆ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz