Ciasto Straciatella z Toffi
Moje jedno z ulubionych ciast.. toffi, straciatella i śmietanka... palce lizać.
Przepis na formę: 36cm x 25cm
SKŁADNIKI NA MASĘ TOFFI:
450-500g herbatników
290g masy krówkowej kajmak firmy helio
500ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
500ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA MASĘ STRACIATELLA:
500ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru
50g gorzkiej czekolady (roztopionej na parze)
DODATKOWO:
30-40g czekolady mlecznej do dekoracji
WYKONANIE:
1. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy kajmak, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
2. Masę z kajmakiem dzielimy na 3 części, układamy kolejno:
herbatniki-kajmak-herbatniki-kajmak-herbatniki-kajmak-herbatniki.
Odkładamy do zastygnięcia.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą. Warstwę śmietanową wylewamy na warstwę kajmakową. Odstawiamy do zastygnięcia.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, delikatnym strumieniem wlewamy czekoladę roztopioną na parze. Pod koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Wylewamy na warstwę śmietanową, posypujemy startą czekoladą.
Całość odstawiamy do całkowitego stężenia.
Zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPomysł na "MASĘ STRACIATELLA" rewelacja! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńŁadne wygląda , ale strasznie dużo pracy przy nim
OdpowiedzUsuń