Delikatne Ciasto z Kiwi
Jak wszyscy wiemy kiwi jest dość trudnym owocem, w połączeniu z galaretką, lubi płatać nam figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto <3
Przepis na formę : 24cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
1 opakowanie cukru waniliowego2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki kartoflanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI:
450g obranych kiwi
2 galaretki o smaku kiwi
550ml wody
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
400g jogurtu naturalnego
100g śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka kiwi + 120ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA MUS:
230g kiwi
230ml wody
1 galaretka kiwi
WYKONANIE:
1. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec w temp. 180* około 15 minut.
2. Kiwi pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, gotować około 3-4 minutki.
Po tym czasie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt.
3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie.
wylać kolejna warstwę na ciasto.
4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch.
Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Widzieliście podkładkę na zdjęciu?? taką i inne znajdziecie na stronie https://www.greenpack.pl/ warto zakupić gdyż przyda się na ciasto czy też typowo pod tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz