Buchty z dżemem brzoskwiniowym - Mega Puszyste
Zawsze bałam się ciast drożdżowych, że mogą nie wyrosnąć po mojej myśli... ale to co dzieje się ostatnio z moimi ciastami to jest szok... są tak cudownie wyrośnięte, pulchniutkie że aż chce się działać :D
Dziś w roli głównej buchty z nadzieniem brzoskwiniowym.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
450g mąki
3 łyżeczki drożdży instant
70g cukru kryształu
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
50g masła
DODATKOWO:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego firmy ORZECH
1 łyżka mleka + 1jajko
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 kawałków, wałkujemy każdy kawałek, nadziewamy dżemem (około 1 łyżeczkę) dokładnie sklejamy, układamy bułeczki na formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut.
3. Następnie jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki, pieczemy w temp. 180* góra-dół około 20-25 minut.
4. Po wystygnięciu polecam posypać cukrem pudrem.
Och, jak ja uwielbiam wszelkie ciacha drożdżowe, a takie z dżemem, to już wypas :)
OdpowiedzUsuń