Makaron w Sosie Na Bazie Wódki z Parmezanem
Tanie i szybkie danie, na pewno posmakuje każdemu, ja mogła bym je jeść codziennie.
Dodatek wódki może dla niektórych być mylny... ostre?, absolutnie nie... wódka odparuje a pozostaje delikatny posmak.
SKŁADNIKI:
300g makaronu typ Rigatoni
5 łyżek oleju
1 cebula
4 łyżki przecieru pomidorowego firmy Orzech
4 łyżki wódki
250ml śmietany 30%
50g parmezanu
1/3 szkl wody
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Dodać przecier pomidorowy, smażyć do odparowania tłuszczu.
3. Dodać wódki, ciągle mieszając, czekamy aż alkohol się ulotni.
4. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy parmezan, makaron, wodę, sól, pieprz,
5. Całość mieszamy i czekamy aż sosik trochę zgęstnieje.
6. Przed podaniem możemy ozdobić parmezanem, bazylią albo pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz