Kopiec Kreta - Najlepszy Przepis


Prawie każdy z nas zna ciasto Kopiec Kreta , pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem bananów, dodatkowym plusem jest efekt wizualny który na pewno oczaruje naszych gości.
Jeśli ktoś z was jeszcze go nie próbował, polecam ten przepis.

CIASTO NA FORMĘ : 24cm


SKŁADNIKI NA CIASTO:

340g mąki pszennej
250ml mleka
220g cukru
200ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
2 jajka

SKŁADNIKI NA MASĘ:

500ml śmietany 30%
2 śmietany-fixy
100g czekolady mlecznej ew. gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny

DODATKOWO:

Folia aluminiowa FPHU Green Pack


WYKONANIE:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę kakao, olej, mleko.
2. Przygotowaną jednolitą konsystencję przelewamy do tortownicy, pieczemy w temp. 160* około 70 minut. Dla pewności polecam sprawdzić patyczkiem.
3. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy, wierzch ciasta wydążamy , pozostawiamy brzegi ciasta jeśli zależy nam na tym by ciasto ładniej wyglądało.
4. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy cytryną, układamy na spód ciasta.
5. Śmietanę ubijamy z fix-em do śmietan, dodajemy cukier puder, drobno pokrojoną czekoladę, około 2 łyżki drobno pokruszonego ciasta wydrążonego z górnej warstwy ciasta.
6. Masę śmietanową wykładamy na banany, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, delikatnie dociskamy.
7. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Polecam wierz okryć folią aluminiową - kupicie ja tutaj : https://www.greenpack.pl/

2 komentarze:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger