Puszyste Drożdżówki z Jagodami
Pyszne, puszyste, bardzo lekkie - kolor idealny a to wszystko dzięki wiejskim jajkom.
Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu.
Na zdjęciu prezentuje wam Podkładkę prostokątną firmy FPHU GREEN PACK którą możemy wykorzystać pod torty jak i na inne pyszności, sami zobaczcie jak tacka pięknie się prezentuje przy moich drożdżówkach. Zapraszam was do sklepu internetowego https://www.greenpack.pl/
SKŁADNIKI NA CIASTO:
25g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
250g mąki pszennej
50g cukru
50g masła
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
SKŁADNIKI NA FARSZ:
140g jagód
DO POSMAROWANIA BUŁEK:
1 żółtko
1 łyżka mleka
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 białko
3/4 szkl cukru pudru
WYKONANIE:
1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Mąkę, cukier, masło, sól, jajka, rozczyn umieszczamy w dużej misce, dokładnie wyrabiamy.
Odkładamy do wyrośnięcia po raz kolejny w ciepłe miejsce na około 90 minut.
3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnice, wyrabiamy około 1.5 minuty, dzielimy na około 7-8 bułeczek, spłaszczamy nakładamy jagody, dokładnie sklejamy, formujemy podłużne bułeczki. Układamy na brytfance, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na około 40minut to wyrośnięcia.
4. Gdy drożdżówki nam ładnie wyrosły smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
5. Wkładamy do piecyka na około 17 minut (góra-dół) 180*, upieczone studzimy na kratce.
6. Białko mieszamy z cukrem pudrem, i polewamy po drożdżówkach.
Ale mi narobiłaś smaku
OdpowiedzUsuńPo wyrośnięciu punktu 1(15min) łączymy zamieszany punkt 2z punktem 1 i odstawiamy na 90kn ? Czy te punktu mieszamy osobno i łączymy po 90minutach do wyrośnięcia ? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńpunkt 1 to przygotowanie rozczynu-rośnie 15 minut.
Usuńpunkt 2 to wyrobienie wszystkich składników wraz z tym rozczynem(który nam już wyrósł), dokładnie całość musi być wyrobiona i rośnie około 90 minut w ciepłym miejscu.
GRATULUJĘ AUTOROWI ! ! !, nie chodzi o sam przepis, bo jeszcze nie praktykowałem.
OdpowiedzUsuńJak ten przepis jest pięknie napisany. tematycznie, stylistycznie i ortograficznie.
Nie napisał tego na pewno "magister zaoczny".
Napisał to ktoś, kto albo skończył dobrą szkołę, albo miał dobrego polonistę.
Gdyby wszyscy tak dbali o język polski, nie mielibyśmy tylu ciemniaków, wypowiadających się "kolokwialnie i przysłowiowo".
Jeszcze raz serdecznie gratuluję.