Pierogi z Kapustą słodką i kiszoną z dodatkiem Borowików Suszonych
Uwielbiam pierogi :P jak z kapusta to zawsze robię ze słodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl ciepłej wody
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1/2 główki kapusty
500g kapusty kiszonej
2 cebule
40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie je w POLO MARKET)
olej
woda
sól
pieprz
sos sojowy
3 łyżki masła
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić.
2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości.
3. Grzyby suszone zalać wodą najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować, odcedzić.
4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z grzybów, w razie potrzeby dolać trochę wody.
5. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kapusty drobno pokrojone, odciśnięte z wody.
6. Całość smażyć w razie potrzeby dodać troszkę masła, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Pozostawić do wystygnięcia.
7. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, wycinamy kółka, nadziewamy, sklejamy, gotujemy do miękkości ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz