Jogurtowiec z Galaretkami
Prosty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie.
SKŁADNIKI:
1l jogurtu naturalnego
7 łyżek żelatyny
1/2 szkl zimnej wody
180ml śmietany 30%
1 szkl cukru pudru
2 galaretki truskawkowe + 700ml gorącej wody
2 galaretki pomarańczowe + 700ml gorącej wody
1 galaretka cytrynowa + 350ml gorącej wody
WYKONANIE:
1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do całkowitego stężenia.
2. Najlepiej na drugi dzień kroimy galaretki np w kostkę.
3. Tortownicę o średnicy 27cm wykładamy papierem do pieczenia albo folią spożywczą.
4. Pokrojoną galaretkę umieszczamy w tortownicy, odstawiamy do lodówki.
5. Żelatynę umieszczamy w małej miseczce, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do spęcznienia.
6. Śmietanę gotujemy, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby delikatnie ostygła.
7. W głębokiej misce umieszczamy jogurt, miksujemy, dodajemy cukier puder, cały czas miksujemy, na samum końcu dodajemy mleko z żelatyną.
8. Przygotowaną mieszaninę wlewamy do tortownicy, delikatnie mieszamy z galaretką, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Na zdjęciu prezentuje wam tackę tekturową możecie ją nabyć tutaj https://www.greenpack.com.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz