Bezglutenowy Chleb Dyniowy
Osoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne.
Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni.
Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby)
SKŁADNIKI:
750ml letniej wody
4 łyżeczki soli
7,5 łyżeczki drożdży instant
630g mąki ryżowej
500g mąki ziemniaczanej
750g pure z dyni
WYKONANIE:
1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce.
2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy.
4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut)
5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz