Chleb Bezglutenowy
W dzisiejszych czasach jest dużo osób które nie tolerują glutenu, więc myślę że komuś przepis się przyda :)
ja uwielbiam wszystkie chlebki domowego wypieku ale ten jest rewelacyjny.. w dodatku bardzo prosty do zrobienia.
Przepis na 2 chleby - forma 30cmx12cm
SKŁADNIKI:
500g mąki gryczanej firmy BioBabalscy
300g mąki ryżowej
200g mąki kukurydzianej
14g drożdży instant
4 łyżki siemienia lnianego albo nasion chia
1 szkl. pestek dyni
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
900-1000ml lekko ciepłej wody
WYKONANIE:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
2. Dodać wodę, dokładnie wymieszać.
3. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia około 2 godzinki.
4. Chlebek pieczemy w temperaturze 220* około 1,5 godz.(góra-dół) , jeśli chlebek nam się zbyt rumieni możemy przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz