Ratatouille
Sezon na warzywa trwa... a więc u mnie dziś Ratatouille.
Uwielbiam wszystko co związane z warzywami, to danie nie wymaga dużo czasu więc szybko przyjmie się w każdej kuchni :)
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 małe cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2-3 papryki czerwone
8-10 pomidorów
sól
pieprz
tymianek
olej do podsmażenia warzyw
WYKONANIE:
1. Bakłażana, cukinie, paprykę,cebulę kroimy w grube kawałki, wedle uznania, każde warzywo podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładając do dużego garnka.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do garnka.
3. Pomidory musimy sparzyć, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka.
4. Do warzyw dodajemy sól i pieprz wedle uznania, oraz tymianek, około 1 łyżkę.
5. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz