Pieczona Kiełbasa z Ziemniakami , Papryką i Cebulą
Dziś mam dla was pomysł na danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia, w domu czy w trasie, na zimno czy na ciepło, jest tak pyszne ze będzie smakować każdemu. A co najważniejsze tak proste, że może je przygotować każdy.
SKŁADNIKI:
400g kiełbasek góralskich firmy Hańderek
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
1 papryka
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonego kopru
2/3 szkl. białego wina
WYKONANIE:
1. Młode ziemniaki, gotujemy w kapturach by były prawie miękkie, studzimy, dzielimy na ósemki.
2. Kiełbaski kroimy na pół, po czym nacinamy je z obydwóch stron na krzyż.
3. Cebulę kroimy na pół, następnie na paseczki.
4. Paprykę kroimy na paski albo kostkę jak kto woli.
5. Pokrojone kiełbaski, ziemniaki, paprykę i cebulę umieszczamy w dużej misce.
6. Wszystkie zioła, pieprz, sól i olej dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy.
7. Całość przekładamy do formy do zapiekania, delikatnie podlewamy białym winem.
8. Danie pieczemy do miękkości wszystkich składników, w temperaturze 220* około 40 minut.
Coś dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńMojemu też trafiłam w gust :D :*
Usuńjakie wino uzylas do tego dania?
OdpowiedzUsuńbiałe wytrawne firmy HUBER
Usuń