Pizza Pieczona na Kamieniu


SKŁADNIKI NA CIASTO:

1/4 kostki drożdży
200g mąki pszennej typ 00
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju z oliwek
1/2 szkl ciepłej wody
1/2 szkl ciepłego mleka

PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY:

http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more

DODATKI DO PIZZY:

150-200g pieczarek
150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK
250g sera żółtego

WYKONANIE:

1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min na temp. 250-280*
2.Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
3. Drożdże,2 łyżki mąki i cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Pozostawiamy aby delikatnie podrosło.
4. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę.
6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę.
7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu. W trakcie pieczenia dodać ser żółty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger