Ciasto Słodki Bezik
BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej POLSKIE MŁYNY
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*.
DO POSMAROWANIA BISZKOPTA:
5-6 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki soku z cytryny
MASA KAJMAKOWO-BEZOWA:
250g masła
1 puszka masy kajmakowej
4 łyżki ajerkoniaku
150g pokruszonych bezików
WYKONANIE:
Masło utrzeć z ajerkoniakiem na sztywną masę, stopniowo dodawać kajmak.
Na samym końcu delikatnie wmieszać pokruszone bezy, zamieszać łyżką, aż składniki się połączą.
ŚMIETANA:
700-800g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
odrobina gorącej wody
WYKONANIE:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec wmieszać żelatynę rozpuszczona w wodzie, wyłożyć na masę kajmakową wyrównać. Wierzch posypać startym Ciastkiem maślanym albo czekoladą gorzka.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt - powidła - masa kajmakowa - śmietana - starte ciastka maślane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz