Zupa Ziemniaczano-Porowa
SKŁADNIKI :
1 duży por
1 mała cebula
180g ziemniaków
600ml bulionu (ewentualnie wody)
2 łyżki masła
1 łyżka pietruszki natki
WYKONANIE:
1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki.
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.
2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
3. Zwiększyć ogień, dodać bulion lub wodę i zagotować. Po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż warzywa zmiękną.
4. Dodać pietruszkę,zmiksować na gładki krem. Według uznania posolić i popieprzyć. Posypać szczypiorkiem.
smakowita :)
OdpowiedzUsuńMniam ta zupa musi być przepyszna ;) muszę koniecznie ją spróbować ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Prosto i smacznie, czyli tak jak lubie ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka ;)
OdpowiedzUsuń