Rolada Wieprzowa z Kabanosem i Mozzarellą w Sosie Marchewkowo-Paprykowym
SKŁADNIKI:
2 kabanosy tradycyjne wędzone firmy DUDA
5 plastrów schabu
1 kulka mozzarelli
papryka słodka w proszku
sól
pieprz
1 łyżka masła
SOS:
2 marchewki
1/4 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
3-4 cebule szalotki
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
papryka ostra
papryka słodka
sól
pieprz
sól czosnkowa
koperek suszony
kurkuma
woda około 600ml
WYKONANIE:
1. Schab rozbić, posolić, popieprzyć, posypać czerwoną papryką w proszku.
Po jednej stronie ułożyć kabanosa firmy duda i plaster mozzarelli. Zwinąć w roladki.
2. Na rozgrzanym masełku opiec z każdej strony.
3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Marchew poszatkować na grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę dodać do cebuli.
Dodać opieczone roladki, zalać wodą i dusić do miękkości.
4. Rolady wyłowić, warzywa zmiksować, przyprawić wedle uznania. Rolady ponownie zanurzyć w sosiku. Można sosik zaciągnąć mąka i śmietaną ale nie koniecznie.
smakowicie :)
OdpowiedzUsuń