Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1kg ziemniaków
1 jajko
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA FARSZ:
350g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka masła
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
WYKONANIE:
1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać jajko i mąkę,dokładnie wymieszać.
3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec,przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli.
mniam! :) dawno już nie jadłam pyz...a co dopiero domowej roboty! :)
OdpowiedzUsuń