Tęcza Smaku
WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm
BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
Piec w temp 180* około 30 minut.
MASA BUDYNIOWA:
0,5l mleka
2 budynie waniliowe albo śmietankowe
25 dag masła
cukier puder do smaku
Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 zielone galaretki
Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć.
BIAŁA MASA:
1 szkl cukru
3 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
25 dag masła
Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z połową mleka i dokładnie wyrobić.
Drugą część zagotować wraz z cukrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem.
KOKOS:
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Podane składniki usmażyć na złoty kolor.
DODATKI
1 paczka biszkoptów
2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody.
WYKONANIE
BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz