Klopsy w Sosie Pomidorowym
SKŁADNIKI:
380g mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
odrobina mleka
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
1l. wody
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki bazyli
180g koncentratu pomidorowego
odrobina cukru (około 1-2 łyżeczki)
olej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE:
1. Kajzerkę rozmoczyć w mleku.
2. Do miski włożyć mięso, rozmoczoną bułkę, natkę pietruszki, jajko, doprawić solą i pieprzem.
3. Z mięsa kulać małe pulpety, oprószać bułką zmieszaną z mąką, usmażyć na oleju.
3. W garnku zagotować wodę, dodać bazylię i majeranek, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować przez jakiś czas.
4. Wrzucić klopsy i na małym gazie gotować całość. Na koniec w razie potrzeby dodać odrobinę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz