Jabłecznik Na Kruchym Cieście
WYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm
SKŁADNIKI:
400g mąki
250g masła
1/2 szkl. cukru pudru
3 całe jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
16g cukru waniliowego
1,5kg jabłek
cynamon
WYKONANIE:
Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min.
Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut.
I ciasto gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz