Chleb pszenny na drożdżach
SKŁADNIKI:
- 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405)
- 2 łyżki oleju
- 25g drożdży
- 250ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
1. zaczyn:
drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodać sól,cukier i około 6 łyżek maki.
pozostawić na kilka minut aż podrośnie.
2. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, oraz rozczyn. Całość wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto, przełożyć do brytwanki wysmarowanej margaryną. Odstawić do wyrośnięcia około 2,5-3godzinki. Jeśli chlebek nam ładnie wyrósł wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50min w temp. 190*C. Wyciągamy i jeszcze gorący smarujemy margaryną aby skórka chlebka nabrała ładnego koloru. Smacznego :*
- 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405)
- 2 łyżki oleju
- 25g drożdży
- 250ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
1. zaczyn:
drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodać sól,cukier i około 6 łyżek maki.
pozostawić na kilka minut aż podrośnie.
2. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, oraz rozczyn. Całość wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto, przełożyć do brytwanki wysmarowanej margaryną. Odstawić do wyrośnięcia około 2,5-3godzinki. Jeśli chlebek nam ładnie wyrósł wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50min w temp. 190*C. Wyciągamy i jeszcze gorący smarujemy margaryną aby skórka chlebka nabrała ładnego koloru. Smacznego :*
Generally I don't read post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to try and
OdpowiedzUsuńdo so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.
My brother recommended I might like this blog. He used to
OdpowiedzUsuńbe totally right. This post actually made my day.
You cann't consider just how a lot time I had spent for this
information! Thanks!
Everyone loves it when people get together and share thoughts.
OdpowiedzUsuńGreat blog, keep it up!