Ciasto Cytrynowo - Pomarańczowe
zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
#myAmbition
Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów.
Na zdjęciu także talerzyk i deska Ambition
uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :)
WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm
DODATKI:
1 duże opakowanie herbatników
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
1 duże opakowanie delicji
na górę:
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa
600ml gorącej wody
MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA:
SKŁADNIKI:
2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru)
2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru)
1/3 szkl soku z cytryny
3 szkl soku pomarańczowego
250g masła
2 szkl cukru
WYKONANIE
1.Spód blaszki wyłożyć herbatnikami
2.W połowie soku rozpuścić budynie, drugą nastawić na gaz, dodać cukier, sok z cytryny i masło, gotować do rozpuszczenia się składników. Po tym czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić.
NASĄCZENIE BISZKOPTÓW:
4-5 łyżek soku z cytryny
7 łyżek zimnej wody
2 łyżki cuku
Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty.
Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej.
MASA JOGURTOWA:
SKŁADNIKI:
3 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
600ml gorącej wody
600g jogurtu naturalnego
300g jogurtu pomarańczowego albo brzoskwiniowego
WYKONANIE:
1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
2.Jogurty wymieszać, dodać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
3.Gdy zacznie gęstnieć polać na biszkopty, i wyrównać.
4. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
5.Poukładać delicje.
6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy zaczną tężeć polać po wierzchu.
PRZEŁOŻENIE:
herbatniki - masa cytrynowo/pomarańczowa - biszkopty - masa jogurtowa - delicje - galaretka
#myAmbition
Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów.
Na zdjęciu także talerzyk i deska Ambition
uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :)
WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm
DODATKI:
1 duże opakowanie herbatników
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
1 duże opakowanie delicji
na górę:
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa
600ml gorącej wody
MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA:
SKŁADNIKI:
2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru)
2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru)
1/3 szkl soku z cytryny
3 szkl soku pomarańczowego
250g masła
2 szkl cukru
WYKONANIE
1.Spód blaszki wyłożyć herbatnikami
2.W połowie soku rozpuścić budynie, drugą nastawić na gaz, dodać cukier, sok z cytryny i masło, gotować do rozpuszczenia się składników. Po tym czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić.
NASĄCZENIE BISZKOPTÓW:
4-5 łyżek soku z cytryny
7 łyżek zimnej wody
2 łyżki cuku
Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty.
Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej.
MASA JOGURTOWA:
SKŁADNIKI:
3 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
600ml gorącej wody
600g jogurtu naturalnego
300g jogurtu pomarańczowego albo brzoskwiniowego
WYKONANIE:
1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
2.Jogurty wymieszać, dodać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
3.Gdy zacznie gęstnieć polać na biszkopty, i wyrównać.
4. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
5.Poukładać delicje.
6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy zaczną tężeć polać po wierzchu.
PRZEŁOŻENIE:
herbatniki - masa cytrynowo/pomarańczowa - biszkopty - masa jogurtowa - delicje - galaretka
Uwielbiam takie ciasta, więc na pewno skorzystam z przepisu ;))
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :) :*
Usuńpycha ciacho
OdpowiedzUsuńdziekuje :*
Usuń